Doçentlik Başvuru Danışmanlığı

Doçentlik Başvuru Danışmanlığı

Doçentlik Başvuru Danışmanlığı

Bu makalemizde doçent adaylarına yönelik olarak adayların yapacakları doçentlik başvurularında nelere dikkat edilmesi ve doçentlik başvurusunun nasıl yapılacağı anlatılacaktır. Detaylı bilgi ve doçentlik başvuru danışmanlığı almak için büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

Doçentlik Başvurusu İçin Gerekli Şartlar Ve Kriterler

Doçentlik başvurusu için gereken şartlar her dönem başvuruları değerlendirmeye, incelemeye ve başvuru hakkında karar almaya yetkili kurum olan Üniversitelerarası Kurul Başkanlığının internet sitesinden yayımlanmaktadır. İlgili şartlara https://www.uak.gov.tr/Sayfalar/docentlik/basvuru-sartlari/2024/2024-mart-donemi-docentlik-basvuru-sartlari.aspx adresinden ulaşılabilir.

Doçentlik Başvuru Tarihleri

Doçentlik başvuru tarihleri her başvuru dönemi öncesinde Üniversitelerarası kurul Başkanlığının resmi sitesi (https://www.uak.gov.tr/) üzerinden ilan edilmektedir. Doçentlik başvurusu yapacak adayların bu ilanları takip ederek ilgili tarihlerde başvurularını yapması gerekmektedir. 

Her Alanda Başvuru Şartları Aynı Mıdır?

Hayır. Adayların başvuruda bulunacakları bilim alanlarına özel olarak oluşturulmuş temel alanlar bulunmaktadır. Yukarıda yer verilen sitede de görüldüğü üzere doçentlik başvurularında toplam 12 adet temel alan bulunmaktadır. İlgili temel alanların içeriğine bakıldığında adaylar kendi alanlarıyla ilgili olan temel alanı bulabilecektir. Temel alanlar özelinde başvuru şartları belirlenmektedir. Aday, bilim alanının bağlı olduğu temel alanın başvuru şartları doğrultusunda başvurusunu yapacaktır. Dikkate alması gereken kriterler temel alanın kriterleridir. Bilim alanı özelinde temel alan bulunduktan sonra ilgili alanın başvuru şartlarını inceleyen adaylar şartlar doğrultusunda başvurularını gerçekleştirebilecektir.

Doçentlik Başvuru Süreci: Başvuru Adımları ve Gereklilikler

Doçentlik başvurularında başvurular Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden yürütülür. Adaylar sisteme e-devlet üzerinden giriş yapabilirler. Giriş yaptıktan sonra adaylara açılan ekranda başvuru işlemleri ve aday bilgi açıklama işlemleri menüsü çıkmaktadır. Başvuru yapacak adaylar başvuru işlemleri sekmesinden başvuru kısmına tıklayarak başvuru ekranını açabilirler.

Doçentlik Başvurularında Kişisel Bilgiler Kısmı

Başvuru ekranına girildikten sonra öncelikli olarak adayların kişisel bilgiler kısmından kişisel bilgilerini girmeleri gerekmektedir. Kişisel bilgiler sekmesinin altında yer alan iletişim bilgileri kısmında adayların güncel iletişim bilgilerini detaylıca girmeleri gerekmektedir. Bu kısımda güncel verilerin kullanılması önem arz etmektedir. Aksi durumda başvuru sürecinde Üniversitelerarası Kurul tarafından adaylara ulaşılması zorlaşacağı gibi yapılacak tebliğ işlemlerinden adayın haberdar olamamasına sebebiyet verme ihtimali bulunacaktır.

İletişim kısmından sonraki aşamada YÖK Akademik bilgileri kısmı direkt olarak sistemden çekilmektedir. Burada genellikle sistemden çekilen bilgiler doğru olduğundan adaylar tarafından müdahale edilmez. Sistemden çekilen bilgilerde hata mevcut ise adayların bu aşamada müdahale etmeleri gerekmektedir. Aksi durum hak kaybına sebebiyet verebilir.

Doçentlik Başvurularında ÜAK Temel Alan Bilgileri

Doçentlik başvurularında kişisel bilgiler kısmından sonraki aşama temel alan bilgilerinin girilmesi aşamasıdır. Bu aşamada veri girişlerinin adaylar tarafından yapılması gerekmektedir. Öncelikle üst başlıklarda anlattığımız şekilde temel alan ve bilim alanının seçilmesi gerekmektedir. Bu seçimler yapıldıktan sonra adayların anahtar kelimelerini seçmeleri gerekmektedir. Anahtar kelimeler temel alanların başvuru şartlarında yer almaktadır. Kendi bilim alanının anahtar kelimelerin öğrenmek isteyen adaylar temel alan başvuru şartları kitapçığından kendi bilim alanının anahtar kelimelerini öğrenebilir.

Anahtar kelimelerin hatalı girilmesi durumunda adayların doçentlik başvurularının iptal edilme durumu meydana gelecektir. Anahtar kelimelerin bilim alanıyla uyumsuz olması durumunda adayların başvuruları asgari başvuru şartlarının değerlendirilmesi aşamasında veya eser inceleme aşamasında başarısız bulunmak suretiyle iptal edilebilir. Bu nedenle anahtar kelimelerin doğru tespit edilmesi ve girilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu noktada doçentlik başvuru danışmanlığı ile uzman kişilerden destek alınması gerekmektedir.

Doçentlik Başvurularında Öğrenim Bilgisi Alanı  

Doçentlik başvurularında ÜAK temel alan bilgileri kısmına giriş yaptıktan sonraki aşama öğrenim bilgilerinin girilmesi aşamasıdır. Bu aşamada da öğrenim bilgileri direkt olarak sistemden çekilmektedir. Adaylar, öğrenim bilgilerinde hata veya eksiklik görmesi durumunda müdahalede bulunabilirler. Bu durum haricinde sisteme müdahalede bulunmaya gerek yoktur. Öğrenim bilgilerinin dikkatli incelenmesi ve öğrenim bilgilerinde hata yoksa diğer aşamaya geçilmesi gerekmektedir.

Doçentlik Başvurularında Yabancı Dil Bilgisi

Doçentlik başvurularındaki öğrenim bilgisi alanından sonra yabancı dil bilgisi kısmı gelmektedir. Bu aşamada da veriler sistem üzerinden çekildiğinden dolayı adayların müdahalede bulunmasına gerek yoktur. Yanlışlık veya eksiklik olan durumlarda müdahalede bulunarak ekleme yapılması gerekmektedir.

Doçentlik Başvurularında Deneyimler

Yabancı dil bilgisinin de girilmesinin akabinde doçentlik başvurusunda deneyimler kısmına geçiş yapılmaktadır. Deneyimler kısmında ilk önce akademik görev bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. Akademik görev bilgileri YÖKSİS veri tabanındaki bilgilerden çekilmektedir. Yüklenen akademik görev bilgilerinde bir hata veya eksiklik olduğunu düşünüyorsanız, görev aldığınız kurumdan alınmış resmi bir belgeyi yükleyerek ve gerekli bilgileri girerek eksiklikleri giderebilirsiniz.

Deneyimler kısmında yer alan idari görev ve üniversite dışı deneyim bilgilerini adayların kendilerinin girmesi gerekmektedir. Bu noktada adaylar tarafından yapılan girişlerin doğru olması gerekmekte olup aksi durumda adayın başvurusunun iptal edilmesi ihtimali mevcuttur.

Doçentlik Başvurusunda Dersler

Adayların derslerine ilişkin bilgiler de YÖK, ÖSYM, ULAKBİM, TUBİTAK vb. kurumların sistemlerinde kayıtlı ise bu kurumlardan doğrudan çekilecektir. Hata veya eksiklik durumunda adayların bu bilgileri kendilerinin girmesi gerekmektedir.

Doçentlik Başvurusunda Proje Görevleri

Proje görevlerine ilişkin olarak da adayların bilgileri yine kurumların sisteminde çekilmektedir. Ancak hata veya eksiklik olması durumunda bu durum aday tarafından proje görevlerinin girilmesi suretiyle giderilecektir.

Doçentlik Başvurularında Yönetilen Tezler

Doçentlik başvurusunda önemli aşamalardan birisi de yönetilen tezler kısmıdır. Bu aşamada da bazı bilgiler Ulusal tez Sistemi vb. sistemler üzerinden çekilebilirse de eksikliklerle karşılaşılması muhtemeldir. Bu noktada yurt dışı tezlerin bilgilerinin ulusal tez merkezinden çekilemediği hususuna dikkat etmek gerekmektedir. Bu nedenle özellikle yurt dışında yönetilen tezi olan adayların bu tezlere ilişkin verileri dikkatli ve özenli bir biçimde girmesi gerekmektedir. Aksi durumda adayın doçentlik başvurusunun iptali gündeme gelebilecektir.

Doçentlik Başvurularında Yayınlar

Doçentlik başvurusu yapacak adayların dikkat etmesi gereken en önemli nokta yayınlar kısmıdır. Yayınlar kısmının içerisinde Makale, Kitap, Tebliğ (Bildiri) ve Editörlük bölümleri bulunmaktadır. Başvuruların iptalinde gerekçe olarak öne çıkan hususların büyük çoğunluğu bu aşamadaki çalışmalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle doçentlik başvurusundaki yayınlar kısmının özenli ve dikkatli girilmesinde büyük önem vardır. Bu verilerin girilmesi aşamasında adayların karşılaşması muhtemel bazı problemlere örnek vermek gerekirse;

  1. Makalelerin index bilgilerinin doğru girilmemesi,
  2. Çalışmalardaki yazar isim sıralamalarının yanlış girilmesi (DBS sistemi, farklı sistemlerle uyumlu çalıştığı için, ilgili esere ait veri girişlerinin farklı yazarlar tarafından da yapılabiliyor olması dolayısıyla bu durum sizin yazar sıralamanızı etkileyebilir. Bu duruma özellikle dikkat edilmesi önemlidir.)
  3. Başlıca yazar ve birincil yazar farkının iyi bilinmemesi ve veri girişinin doğru yapılmaması,
  4. Makalelerin Q değerlerinin doğru girilmemesi,
  5. Çalışmaların ulusal veya uluslararası olarak girilmesinde yaşanan problemler,
  6. Uluslararası kitabın doğru girilmemesi,
  7. Doğru belgelerin tam ve eksiksiz yüklenmemesi vb.

Bu ihtimaller çoğaltılabilir. İLK KEZ SİSTEME GİRİŞ YAPACAK VE SİSTEM HAKKINDA BİLGİSİ OLMAYAN ADAYLARIN, VERDİĞİMİZ ÖRNEKLERİN DIŞINDA KARŞILAŞABİLECEKLERİ SAYISIZ PROBLEMİ SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE AŞMALARI ZOR OLACAKTIR.

Bu nedenle doçentlik başvuru danışmanlığında uzmanlaşmış kişilerden süreç içerisinde teknik destek almakta fayda bulunmaktadır. DOÇENTLİK BAŞVURUSUNDA YAYINLARIN DOĞRU ŞEKİLDE GİRİLMESİ CİDDİ TEKNİK BİLGİ VE DONANIM GEREKTİRMEKTEDİR. BU AŞAMADA YAPILACAK HATALAR DOLAYISIYLA BİRÇOK ADAYIN DOÇENTLİK BAŞVURUSU İPTAL EDİLMEKTEDİR.

Doçentlik Başvurularında Yayınlar Nasıl Girilmelidir?

Yukarıda detaylıca aktardığımız üzere veri girişlerinin teknik bilgi ve uzmanlık gerektirmesi ve ayrıca her dönem doçentlik şartlarının değişme ihtimali mevcut olduğundan dolayı bu aşamada yayınların nasıl girilmesi gerektiğine yönelik doğrudan bir açıklama yapamamaktayız. Nitekim yukarıda verdiğimiz örneklerden de görüleceği üzere başvuru süreci karmaşık ve teknik detaylarla doludur. Zaten doçentlik başvurusunda bulunan adaylar tarafından da yayınlar kısmını tam ve eksiksiz girmenin uzmanlık gerektirdiği bilinen bir gerçektir.

Bu aşamada yayınların nasıl girilmesi gerektiğine yönelik yapılacak açıklamalar sistemin teknik bilgi ve uzmanlık gerektirmesi dolayısıyla ve şartların değişme ihtimali de mevcut olduğundan dolayı yanlış yönlendirme içerebilecektir. Bu nedenle bu aşamada yayınların girilmesine ilişkin bilgi vermek sakıncalıdır. Aksi durum adayların hatalı giriş yapmasına sebep olabilecektir.

Doçentlik başvurusunda yayınlar kısmının girişinde sıkıntı yaşamak istemeyen adayların doçentlik başvuru danışmanlığı almalarında büyük önem bulunmaktadır. Alınacak danışmanlıkla birlikte güncel veriler ışığında doçentlik başvurusunda bulunacak adayların yayınlarının tam ve eksiksiz girişinin yapılması sağlanabilecektir. Bu tür bir doçentlik başvuru danışmanlığı ile adayların karşılaşması muhtemel doçentlik başvuru iptali kararıyla karşılaşmalarının önüne geçilebilecektir.

Doçentlik Başvurularında Tasarım/Ödül/Patent, Sanatsal Faaliyetler, Sportif Faaliyetler, Araştırma Ve Sertifikalar

Bu aşamada da adaylar tarafından alınan belgeler ve yapılan çalışmaların bilgilerinin tam ve eksiksiz girilmesi gerekmektedir. Aksi durumda adayların yanlış veya yanıltıcı beyan dolayısıyla etik ihlal veya doçentlik başvurusunun iptali vb. iddialarla karşı karşıya kalmasına sebep olabilir. Bu aşama, yayınlar kısmı kadar önemli olmasa da başvurunun incelenmesi sırasında adaylara sıkıntı yaratma ihtimali bulunduğundan, girişler yapılırken dikkatli olunmalıdır.

Doçentlik Başvurusunun Tamamlanması

Yukarıda detaylıca açıkladığımız tüm verilerin tam ve eksiksiz girilmesinin ardından başvurunun tamamlanması aşamasına geçilecektir. Bu aşamada doçentlik başvuru ücretinin ödenmesiyle birlikte başvuru süreci tamamlanmış olacaktır.

Doçentlik Başvurusu Geri Çekilebilir Mi?

Evet, doçentlik başvuruları geri çekilebilir. Doçentlik başvurusu yapan adaylar, başvurularında hata olması ya da isteğe bağlı olarak başvurularını geri çekmek istemeleri durumunda, başvurularını geri çekebilirler. Bu durumda adayların yapması gereken, Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden başvuru işlemleri kısmında yer alan “Başvuru Geri Çekme Talebi” sekmesine girerek işlemlerini tamamlamaktır.

Doçentlik Başvurusu geri Çekildikten Sonra Yeniden Başvuru Yapılabilir Mi?

Evet yapılabilir. Adaylar bazı durumlarda doçentlik başvurusunu hatalı şekilde yaptıkları için başvuruyu geri çekmektedirler. Bu durumda adaylar yeniden başvurmak isterlerse başvurunun geri çekilmesinin ardından başvuru yeniden yapılabilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken husus yeni yapılacak başvurunun başvuru dönemi içerisinde yapılmış olmasıdır. Aksi durumda adaylar yeniden başvuru yapamayacaktır.

Doçentlik Başvurularında Danışmanlığın Önemi

Doçentlik başvurusunda bulunan adaylar, daha önceden Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden herhangi bir işlem gerçekleştirmedikleri için bu sisteme aşina değillerdir. Doçentlik başvurularında Doçentlik Bilgi Sistemi’nin (DBS) neden karmaşık olduğu, teknik bilgi ve uzmanlık gerektirdiği de yukarıda örneklerle detaylıca izah edildi. Bu noktada sistemi bilen ve bu alanda uzmanlaşmış kişilerden destek almakta fayda bulunmaktadır.

Nitekim adayların bu aşamada yapacakları en ufak hata dahi yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunmak dolayısıyla etik ihlal ithamına veya doçentlik başvurusunun iptaliyle karşı karşıya gelmelerine sebep olabilecektir. Bu tür ithamlarla karşılaşmamak için doçentlik başvurularında titiz davranmak gerekmektedir. Nitelikli ve doçentlik başvuru danışmanlığı alanında uzmanlaşmış hukukçularımızdan doçentlik başvuru danışmanlığı almak isteyen adaylar büromuzla iletişime geçebilirler.