Bu çalışmamızda doçentlik başvurusu yapan adaylardan doçentlik başvurusu reddedilenlerin neler yapması gerektiği üzerine değerlendirmelerimizi değerli hocalarımızın istifadelerine sunacağız. Detaylı bilgi için ofisimize iletişime geçebilirsiniz.
Doçentlik Başvurusu Neden Reddedilir?
Doçentlik başvurusu yapan adayların başvurularının reddedilmeleri üç inceleme aşamasında gerçekleşmektedir.
Bu inceleme aşamalardan ilki adayların doçentlik başvurusunun etik yönden incelenmesi aşamasıdır. Bu aşamada adayın doçentlik başvuru dosyasını inceleyen jüri üyeleri tarafından adayın çalışmalarında etik ihlalin mevcut olduğu yönünde bir değerlendirme yapılabilir. Daha sonrasında bu değerlendirme üzerine adayın dosyası ilgili etik komisyona gönderilecektir. Etik komisyonca adayın savunması alındıktan ve dosya bilirkişi incelemesine gönderildikten sonra hala adayın etik ihlalde bulunduğu yönünde kanaat mevcutsa bu durumda adayın doçentlik başvurusunun reddine karar verilecektir.
Doçentlik başvurusunda etik yönden sıkıntı bulunmayan adayın başvurusu jüriler tarafından asgari başvuru şartlarının sağlanıp sağlanmadığı yönünden de değerlendirilecektir. Bu aşamada doçentlik başvurusunu inceleyen jüriler tarafından adayın asgari başvuru şartlarını sağlamadığı yönünde rapor düzenlenirse adayın doçentlik başvurusunun reddine karar verilecektir.
Asgari başvuru şartlarını sağladığı tespit edilen adayın doçentlik başvurusunun incelenmesi için son aşama olan eser inceleme aşamasına geçilecektir. Bu aşamada jüriler tarafından adayın akademik kariyeri ve çalışmalarında doçentlik başvurusu yapılan bilim alanının doçentlik kriterlerini karşılayıp karşılamadığı yönünden bir değerlendirme yapılır. Bu değerlendirme sonucu oyçokluğuyla başarılı bulunan adaylara doçentlik ünvanı verilecektir. Ancak jürinin oyçokluğuyla başarısız bulunan adayların doçentlik başvurusu reddedilecektir.
Doçentlik başvurusu reddedilirse ne yapılabilir?
Doçentlik başvurularının reddedilmesi durumunda adayların izleyebileceği üç seçenek bulunmaktadır. Öncelikle adaylar doçentlik başvurusunun reddi kararına herhangi bir şekilde itiraz etmezler veya dava açmazlar. Bu durumda doçentlik başvurusunun reddi kararı kesinleşeceğinden aday sonrasında herhangi bir hukuki yola başvuramayacaktır.
İkinci yol doçentlik başvurusu kararının reddi tarihinden itibaren dava açma süresi olan altmış günlük süre içerisinde ilgili ret kararına karşı doçentlik komisyonuna itiraz edilmesidir. Bu itirazın kurum tarafından otuz gün içerisinde cevaplandırılması gerekmektedir. Otuz gün içerisinde herhangi bir sonuç alınamazsa adayın itirazı reddedilmiş sayılacaktır. “Doçentlik İtiraz Dilekçesi Örneği” isimli makalemizi inceleyerek doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz sürecine ilişkin detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Üçüncü yol ise doçentlik başvurusunun reddi kararına karşı idari yargı merciilerinde dava açılmasıdır. Doçentlik başvurusunun reddi kararının adaylara tebliğinden itibaren altmış günlük süre içerisinde adaylar tarafından idari yargı merciilerinde kararın iptali için dava açılabilecektir.
Doçentlik itirazı ve doçentlik davasının aynı anda açılması da mümkündür. Bu noktada doçentlik itiraz dilekçesi ve doçentlik dava dilekçesinin hukuki yönden güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Nitekim idari yargı merciilerinde incelemeyi yapacak kişiler hukukçulardan oluşmaktadır. Bu nedenle doçentlik itirazı ve doçentlik davalarında uzman hukukçulardan destek alınarak dilekçelerin emsaller ve hukuki açıklamalarla desteklenmesinde büyük önem bulunmaktadır. Aksi durum adayın doçentlik itirazı ve doçentlik davasının olumsuz sonuçlanmasına neden olabilecektir. Detaylı bilgi almak için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Doçentlik başvurusu reddedilen adaylar yeniden başvurabilir mi?
Evet başvurabilirler. Ancak burada ret gerekçesine göre bekleme süreleri bulunmaktadır.
Adayın doçentlik başvurusu asgari başvuru şartlarının sağlanamadığı gerekçesiyle reddedildiyse herhangi bir bekleme süresine gerek bulunmamaktadır. Aday, eksiklikleri giderdikten sonra sonraki dönemde yeniden doçentlik başvurusu yapabilecektir.
Etik ihlal ve eser inceleme aşamasında başarısız bulunması gerekçeleriyle doçentlik başvurusu reddedilen adayların ise beklemesi gerekmektedir. Bu iki gerekçeyle doçentlik başvurusu reddedilen adaylar, başvuru dönemi esas alınmak suretiyle en erken izleyen üçüncü dönem yeniden başvurabilecektir. Dönem hesaplamalarına ilişkin detaylı örneklendirme “Yeni Doçentlik Kriterleri Ve Başvuru Şartları” isimli makalemizde yer almaktadır. Dileyen hocalarımız ilgili makalede yer alan bilgilerle dönem hesaplaması yapabilirler ya da detaylı bilgi almak için ofisimizle iletişime geçebilirler.
Doçentlik başvurusu reddedilirse itiraz süreci nasıl işler?
Doçentlik başvurusunun reddi durumunda itiraz sürecini incelemeye yetkili olan kurum nihai kararı veren doçentlik komisyonudur. Bu nedenle adaylar, yapacakları itirazları bu komisyona yönelik olarak yapmalılardır. Her aşamadaki (Etik ihlal gerekçesiyle, asgari başvuru şartlarının sağlanmadığı gerekçesiyle ve eser inceleme aşamasında başarısız bulunması gerekçesiyle) doçentlik başvurusunun reddi kararlarına yönelik itiraz doçentlik komisyonuna hitaben yazılacak bir dilekçeyle yapılacaktır. Belirtilen itirazın kanuni dayanağı ise 2577 sayılı İYUK madde 11’dir.
Doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz dava açma süresi içinde yapılmalıdır. Dava açma süresi ise kararın tebliğinden itibaren altmış günlük süreye tabiidir. Bu noktada etik ihlal nedeniyle doçentlik başvurusunun reddi ile asgari başvuru şartlarının sağlanmadığı ve eser inceleme aşamasında başarısız bulunma gerekçesiyle doçentlik başvurularının reddinde tebliğ usülleri farklı olmaktadır. Etik ihlalde fiziki tebliğ yapılırken diğerlerinde Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden tebliğ edilmiş sayılmaktadır. Tebliğ işlemlerinde adayların süre hesaplamalarına özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir. Tebliğ işlemi ve itiraz süreleri hakkında detaylı bilgi almak isteyen adaylar, “Doçentlik İtiraz Dilekçesi Örneği” isimli makalemizden faydalanabilirler. İlgili makalede süre hesaplamaları örnekler üzerinden detaylıca anlatılmıştır.
İtirazın ardından itirazın incelenmesi için doçentlik komisyonuna otuz günlük süre tanınmıştır. Bu otuz günlük süre içerisinde itirazı değerlendirerek karara bağlamları gerekmektedir. Otuz günlük süre içerisinde sessiz kalınır ve herhangi bir karar verilmezse adayın doçentlik başvurusunun reddi kararına itirazı reddedilmiş sayılır. Bu noktada dava açılması gerekmektedir. Doçentlik başvurusunun reddi kararına itirazlarda itirazla birlikte dava süresi de durmaktadır. Bu nedenle sürelerin kaçmaması adına uzman hukukçulardan destek almakta fayda bulunmaktadır. Dileyen hocalarımız detaylı bilgi almak için ofisimizle iletişime geçebilirler.
Doçentlik başvuru reddine itiraz dilekçesi nasıl yazılır?
Bu konuyla ilgili olarak “Doçentlik İtiraz Dilekçesi Örneği” isimli makalemizin okunmasında fayda bulunmaktadır. İtiraz dilekçesine ilişkin detaylı bilgiler ve dilekçe örnekleri makale içerisinde yer almaktadır.
Doçentlik başvurusu reddine karşı açılacak dava nasıl açılır?
Bu konuyla ilgili olarak da “Doçentlik Davaları Ve Hukuki Süreçler” başlıklı makalemizin okunmasında fayda bulunmaktadır. İlgili makalede doçentlik başvurusunun reddine karşı açılacak davanın nasıl açılması gerektiği, tahmini bitiş süresi ve adayların bu tür davalarda izlemesi gereken yollar detaylıca izah edilmiştir. Bu nedenle adayların sorularının cevabı ilgili makalede yer almaktadır. Ancak belirtmek gerekir ki doçentlik davaları uzmanlık gerektirdiğinden dolayı bu alanda çalışan bir hukukçudan destek almakta fayda bulunmaktadır. Aksi durumda adaylar telafisi güç veya imkânsız zararlarla karşı karşıya gelebileceklerdir.
Doçentlik başvurusu reddedilirse hangi belgelerle itiraz edilir?
Doçentlik başvurusunun reddi kararına yapılacak itirazlarda herhangi bir evrak zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak adayların başvuru beyannamelerinin dilekçe ekine konulmasında fayda bulunmaktadır. Beyanname dışında adayların teknik açıklamalarını destekleyecek nitelikteki her tür bilgi ve belge itiraz dilekçesiyle birlikte komisyona sunulabilir. Bu tür teknik belgeler dışında hem doçentlik itirazı hem de doçentlik davası için adayların durumuyla emsal teşkil eden yargı kararlarının dilekçelere konulmasında büyük önem bulunmaktadır.
Doçentlik başvuru şartlarını sağladıktan sonra süreç nasıl işler?
Doçentlik başvuru şartlarının sağlanmasının ardından ilgili karar Doçentlik Bilgi Sistemi üzerinden adayın erişimine açılacaktır. Akabinde ise Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından adayın doçentlik belgesi düzenlenecek ve belgenin düzenlenmesinin ardından da aday doçent ünvanını almış olacaktır.
Doçentlik başvurusunda en çok yapılan hatalar nelerdir?
Doçentlik başvurusunda en çok yapılan hata, Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS)’nin karmaşıklığının hafife alınmasıdır. Adaylar, yaşamları boyunca bir veya iki defa doçentlik başvurusunda bulundukları için doçentlik başvurularının yapıldığı sisteme aşina değillerdir. Adayların aşina olmadıkları bu sistem ise ciddi teknik bilgi gerektiren komplike bir sistemdir. Öncelikli olarak bu sisteme veri girişleri yapılırken oluşacak bir hata dolayısıyla adayların doçentlik başvuruları iptal edilebilir. Doçentlik başvurusunda en sık yapılan hata Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS)’ye veri girişleri sırasında yapılmaktadır. Bu tür hataların önüne geçmek için doçentlik başvurularında uzmanlaşmış kişilerden destek almakta fayda bulunmaktadır. Bu konuda detaylı bilgi almak isteyen adaylar, “Doçentlik Başvuru Danışmanlığı” isimli makalemize göz atabilirler. Doçentlik Başvuru Danışmanlığı almak isteyen hocalarımız ofisimizle iletişime geçebilirler.
Doçentlik başvurusu ret gerekçesi nasıl öğrenilir?
Bu konuda da ret gerekçesine göre farklılıklar mevcuttur. Adayın doçentlik başvurusu etik ihlal gerekçesiyle reddedildiyse bu karar, adaya fiziki tebligat yoluyla iletilmektedir. Ancak asgari başvuru şartlarının sağlanmadığı ve eser inceleme aşamasında başarısız bulunduğu gerekçeleriyle doçentlik başvurusu reddedilen adaylar, ret gerekçelerini Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden öğrenebileceklerdir.