Bu çalışmamızda doçentlik başvurusunun reddi, ret nedenlerinin neler olduğu ve ret kararı akabinde itiraz ve dava süreçlerinin nasıl olduğunu anlatacağız. Detaylı bilgi almak için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Doçentlik Başvurusu Neden Reddedilir?
Doçentlik başvurusunun reddedilmesi üç gerekçeye dayanmaktadır. Adayların doçentlik başvuruları üç aşamalı bir incelemeden geçirilmektedir. Doçentlik başvurusunun reddi de bu üç aşamalı incelemelerden sonra meydana gelmektedir.
İlk aşamada adayın doçentlik başvurusu etik yönden incelemeye alınmaktadır. İncelemeyi yapan jüriler tarafından adayın doçentlik başvurusu ve yayınları Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma Ve Yayın Etiği Yönergesi kapsamında incelemeye alınmaktadır. Bu aşamada yapılan incelemede etik yönergeye aykırı bir durum mevcutsa aday hakkında etik ihlal kararı verilebilir. Daha sonrasında etik komisyon nezdinde yapılan incelemeler sonucunda adayın etik ihlalde bulunduğuna kesin karar verilirse adayın başvurusu etik ihlal gerekçesiyle reddedilecektir.
Doçentlik başvurusunda jüriler tarafından yapılan incelemede etik ihlal bulunmayan adayın başvurusu ikinci aşama olan asgari başvuru koşulları kapsamında incelemeye alınacaktır. Bu aşamada jüriler tarafından asgari başvuru şartlarının sağlanmadığı yönünde rapor düzenlenmesi halinde doçent adayının doçentlik başvurusu reddedilecektir.
Doçentlik başvurusunda asgari başvuru şartlarını da sağladığı tespit edilen adayın başvurusunun incelenmesinde son aşamaya geçilir. Son aşamada doçentlik jürileri tarafından adayın doçentlik başvurusu eser inceleme yönünden incelenecektir. Bu aşamada adayın çalışmaları bilim alanı özelinde incelemeye alınacaktır. Bu aşamada adayın eser inceleme sürecinde başarısız bulunduğu yönünde karar verilirse doçentlik başvurusu reddedilmektedir. Bu noktada kararların oyçokluğuyla alındığının bilinmesinde fayda bulunmaktadır.
Doçentlik Başvurusunun Reddine Nasıl İtiraz Edilir?
Doçentlik başvurusunun reddine itiraz direkt olarak kararı veren kuruma karşı yapılacaktır. Doçentlik başvurularını inceleyen ve karar vermeye yetkili olan kurum Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK)’dır. Doçentlik itirazları da bu kuruma yapılacaktır. Doçentlik başvurusunun reddi kararının adaylara tebliğinin ardından dava açma süresi olan 60 günlük süre içerisinde adaylar doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz edebilirler. İtiraz dilekçelerinde verilen kararın neden hatalı olduğu teknik veriler ve hukuki açıklamalar eşliğinde izah edilmelidir. Bu konuda detaylı bilgilendirme için “Doçentlik İtiraz Dilekçesi Örneği” başlıklı makalemizin okunmasında fayda bulunmaktadır. Sorularınız için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Doçentlik Başvurusu İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Doçentlik başvurusu için gerekli şartlar her başvuru dönemi öncesinde Üniversitelerarası Kurul (ÜAK)’un resmî sitesinde yayımlanmaktadır. İlgili siteye https://www.uak.gov.tr/Sayfalar/docentlik/basvuru-sartlari/2024/2024-mart-donemi-docentlik-basvuru-sartlari.aspx linkinden ulaşılabilir. Doçentlik başvuru şartlarına bakıldığında genellikle makale, bildiri, kitap bölümü, ders vb. şartların yer aldığı görülecektir. Şartların incelenmesi ile adaylar kendi temel alanlarının şartları hakkında detaylı bilgiye erişebilirler. Bu konuyla ilgili “Doçentlik Başvuru Danışmanlığı”, “Doçentlik Başvuru Kriterleri Ve Başvuru Şartları” ve “ÜAK 2024 Doçentlik Başvuru Şartları” başlıklı makalelerimizde detaylı bilgiler yer almaktadır.
Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Süreç Nasıl İlerler?
Doçentlik başvurularının reddi doçent adaylarına ya elektronik ortamda ya da fiziki tebligat yolu ile duyurulmaktadır. Etik ihlal gerekçesiyle doçentlik başvurusu reddedilen adaylara ret kararı fiziki tebligat ile yapılmaktadır. Asgari başvuru koşullarının sağlanmadığı gerekçesiyle veya eser inceleme aşamasında başarısız bulunması gerekçesiyle doçentlik başvurusu reddedilen adaylar ise ret kararlarını Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden öğrenmektedirler.
Kararların öğrenilmesinin ardından adayların itiraz ve dava süreçleri başlayacaktır. Doçentlik itirazı ve doçentlik davası için süreler altmış gündür. Kararın tebliğinden itibaren altmış günlük süre içerisinde adaylar hem itiraz edebilir hem de dava açabilirler. Dileyen adaylar ikisini birlikte de yürütebileceklerdir.
Doçentlik başvurusunun reddi kararına yönelik kurum nezdinde yapılan itirazların geneli olumsuz sonuçlandığından dolayı doçentlik davasıyla birlikte doçentlik itirazının yapılmasında fayda bulunmaktadır.
Yapılan doçentlik itirazının kurum tarafından otuz gün içerisinde karara bağlanması gerekmektedir. Otuz gün içerisinde herhangi bir karar verilmeyen itirazlar reddedilmiş sayılacaktır. Doçentlik itirazının da reddinden sonra adayların izleyebilecekleri tek yol doçentlik davasıdır.
Doçentlik davaları doçentlik sürecine ilişkin yürütülen bir yargı faaliyeti olması dolayısıyla doçentlik avukat ile çalışmakta fayda bulunmaktadır. Nitekim açılan doçentlik davasını inceleyecek ve karar verecek olan mahkeme heyeti hukukçulardan oluşmaktadır. Bu nedenle davanın kazanılmasında alanında uzman doçentlik avukatının büyük faydası olacaktır. Bu konuda detaylı bilgi almak için ofisimizle iletişime geçebilir veya “Doçentlik Davaları Ve Hukuki Süreçler” başlıklı makalemiz incelenebilir.
Doçentlik itirazı ve Doçentlik davasının kabul edilmesi durumunda adayların doçentlik süreçleri kaldığı yerden devam edecektir. Örnek vermek gerekirse;
Etik ihlal gerekçesiyle doçentlik başvurusu reddedilen adayların yaptığı doçentlik itirazı veya doçentlik davasının kazanılması durumunda aday etik sürecinden çıkartılmış olur. Bundan sonra adayın başvurusu diğer aşama olan asgari başvuru şartlarının değerlendirilmesi aşamasına geçmektedir. Bu aşamayı da başarıyla tamamlayan adayın başvurusu eser inceleme aşamasında da değerlendirilecektir. Bu aşamaların tamamında başarılı bulunan adaya doçentlik belgesi verilecektir.
Asgari başvuru şartlarının sağlanmadığı gerekçesiyle doçentlik başvurusu reddedilen adayların yaptığı doçentlik itirazı ve açtıkları doçentlik davalarının olumlu sonuçlanması durumunda adayın asgari başvuru şartlarını sağladığı kabul edilmektedir. Bu nedenle adayın başvurusu yalnızca eser inceleme aşaması yönünden değerlendirilecek ve bu aşamanın da olumlu sonuçlanmasıyla aday doçentlik belgesini alacaktır.
Eser inceleme aşamasında başarısız bulunması gerekçesiyle doçentlik başvurusu reddedilen adayın yaptığı doçentlik itirazı ve doçentlik davasının olumlu sonuçlanması durumunda aday hakkında yapılacak başka inceleme olmadığından dolayı doğrudan doçentlik belgesi düzenlenmektedir.
Doçentlik Başvurusu Neden Etik İhlal Gerekçesiyle Reddedilir?
Doçentlik başvurusunun etik ihlal gerekçesiyle reddedilmesi için doçent adayının doçentlik başvurusunda beyan ettiği çalışmalarında jüri tarafından etik yönergeye aykırılık tespit edilmesi gerekmektedir. Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma Ve yayın Etiği Yönergesi kapsamında yapılan incelemelerde adayın eserlerinde bu yönerge hükümlerine aykırılık tespiti sonucu aday hakkında jüri tarafından etiğe aykırılık raporu düzenlenecektir. Bu rapor sonucunda aday etik komisyona sevk edilecektir. Etik komisyon jürinin iddiaları kapsamında doçent adayının savunmasının alınmasına karar verecektir. Adayın savunmasının ardından dosyayı Uzman/Bilirkişilere gönderecektir. Bilirkişilerden gelen rapor sonrasında dosyayı bir bütün olarak ele alıp adayın etik ihlalde bulunup bulunmadığına karar verilecektir. Etik incelemeye ilişkin detaylı bilgi almak için ofisimizle iletişime geçebilir veya “ÜAK Doçentlik Etik İnceleme Nedir, Süreç Ne Şekilde İlerler, Nasıl Sonuçlanır, Sonuçlara Karşı Dava Açılabilir Mi?” başlıklı makalemizi inceleyebilirler.
Doçentlik Başvurusunda Jüri Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?
Doçentlik başvurularında jüriler tarafından düzenlenen raporlara doğrudan itiraz etmek mümkün değildir. Kurum tarafından verilen doçentlik başvurusunun reddi kararlarına itiraz mümkündür. Doçentlik başvurusunun reddi kararlarının dayanağı da jüri raporları olduğundan dolayı kararlara itiraz etmekle veya dava açmakla doğrudan olmasa da dolaylı yoldan jüri raporlarına itiraz etmiş olunur.
Doçentlik Başvurusunun Reddine Dair Örnek Yargı Kararları Nelerdir?
Bu konuda Kişisel Verilerin Korunması Kanunun gereği paylaşım yapılması mümkün değildir. Ancak dileyen hocalarımız ofisimizle iletişime geçerek karar incelemesi için randevu alabilirler. Randevularda kararların incelenmesi sırasında doçentlik davalarında uzmanlaşmış doçentlik avukat arkadaşımız da hocalarımıza eşlik ederek adayların hukuki sorularına cevap vereceklerdir.
Doçentlik Başvurusunun Reddi Durumunda Dava Açılabilir Mi?
Evet açılabilir. Doçentlik başvurusunun reddi kararına yönelik doçentlik itirazından daha etkili olan çözüm yolu doçentlik davasıdır. Doçentlik itirazları kurum nezdinde incelendiğinden dolayı olumlu dönüt alınması zor olsa da doçentlik davaları bağımsız ve tarafsız yargı makamları önünde inceleneceğinden dolayı olumlu sonuç alınması daha olasıdır. Bu noktada alanında uzman doçentlik avukatından danışmanlık almakta fayda bulunmaktadır. Dileyen hocalarımız ofisimizle iletişime geçebileceği gibi doçentlik davalarıyla ilgili yazmış olduğumuz “Doçentlik Davaları Ve Hukuki Süreçler” başlıklı makalemizi de inceleyebilirler.
Doçentlik Başvurusu Reddedilenlerin Hakları Nelerdir?
Doçentlik başvurusu reddedilenler ilgili ret kararına karşı itiraz etme veya dava açma hakkına sahiplerdir. İtirazın ve davanın olumlu sonuçlanmasının ardından süreç nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararın tazmini için ayrı bir tazminat davası da açılabilecektir.
Doçentlik Başvurusu Reddine İlişkin En Sık Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?
Doçentlik başvurularının reddinde en sık karşılaşılan problem adaylar tarafından itiraz etmenin veya dava açmanın gereksiz olduğunun düşünülmesidir. Ancak böyle bir düşünce hatalıdır. Hem doçentlik itirazı hem de doçentlik davalarının olumlu sonuçlanma imkânı bulunmaktadır. İtirazda bu oran her ne kadar düşük olsa da doçentlik davalarında olumlu sonuç alınma ihtimali hayli yüksektir. Alınacak olumlu sonuçlarla birlikte adaylar doçentlik ünvanına kavuşabileceklerdir. Kaldı ki adayların itiraz etmesi veya dava açmalarında mevcut durumlarını olumsuz etkileyebilecek herhangi bir faktör de bulunmamaktadır. Bu nedenle doçentlik başvurusu reddedilen adayların ilgili karara itiraz etmesi veya dava açmaları tavsiye edilmektedir.
Doçentlik Başvurusu Reddine Nasıl Hazırlanılır?
Doçentlik başvurusunun reddi durumunda itiraz etmeyi veya dava açmayı düşünen adaylar, ret kararının gerekçesini öğrendikten sonra bu gerekçenin neden hatalı olduğunu ortaya koyabilecek ispat vasıtalarını toplamaları gerekmektedir. Yapılacak itiraz ve açılacak davalarda teknik açıklamalar ve deliller önem taşımaktadır. Adayların hazırlayacakları teknik açıklama ve delillerin yanında hukuki açıklama ve emsal yargı kararları da önem arz etmektedir. Bu nedenle uzman bir doçentlik avukatından danışmanlık almakta fayda bulunmaktadır.
Doçentlik Başvurusu İçin Jüri Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?
Adayın doçentlik başvuru dosyası üzerinde inceleme yapacak olan jürilerin dikkate alması gereken kıstaslar ilgili dönemin doçentlik başvuru şartlarında yer almaktadır. Jürilerin değerlendirme kriterleri bu doçentlik şartları kapsamında bulunmaktadır. Bu şartlar dışında yapılacak sübjektif ve taraflı yorumlar hukuka aykırılık teşkil etmektedir.
Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Yeni Başvuru Yapılabilir Mi?
Evet yapılabilir. Doçentlik başvurusunda herhangi bir başvuru sınırlaması bulunmamaktadır. Ancak doçentlik yönetmeliği tarafından getirilen bazı kısıtlamalar mevcuttur. Adayların doçentlik başvurusu etik ihlal nedeniyle veya eser inceleme aşamasında başarısız bulunması gerekçesiyle reddedilirse adaylar müracaat dönemi esas alınmak suretiyle en erken üçüncü dönem yeniden doçentlik başvurusunda bulunabilirler. Asgari başvuru koşullarının sağlanmadığı gerekçesiyle doçentlik başvurusu reddedilen adaylarda ise başvuru açısından dönem kısıtlaması bulunmamaktadır. Bu konuda detaylı bilgi almak ve dönem hesaplamasında örnek anlatımları incelemek isteyen adaylar, “Yeni Doçentlik Kriterleri Ve Başvuru Şartları” başlıklı makalemizi inceleyebilir veya ofisimizle iletişime geçebilirler.