Bu makalemizde Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından adayların doçentlik başvurularına ilişkin verilen olumsuz kararlara yönelik itiraz süreci ile bu itirazda kullanılabilecek doçentlik itiraz dilekçesi örneğini paylaşacağız.
Doçentlik İtirazı Nedir?
Doçentlik itirazı, adayların doçentlik başvuruları hakkında Üniversitelerarası Kurul tarafından alınan olumsuz kararlara yönelik dava açmadan önce yahut dava açılmasıyla birlikte kurum nezdinde başvurunun yeniden değerlendirilmesi talebidir.
Doçentlik Başvurusuna Yönelik Verilen Her Karara İtiraz Edilebilir mi?
Bu soruya cevap verebilmek için iki farklı ihtimali düşünmek gerekmektedir.
İlk ihtimalde adayın doçentlik başvurusu, yapılan inceleme sonucunda başarılı bulunur ve adaya doçentlik ünvanı verilirse bu ihtimalde dava açılamayacaktır. Adayın başvurusu olumlu sonuçlandığından dolayı hak kazanılmış olur ve dava açılacak yahut itiraz edilebilecek herhangi bir idari işlem bulunmayacaktır.
İkinci ihtimalde ise adayın başvurusu hakkında etik ihlalde bulunulduğu, asgari başvuru şartlarının sağlanmadığı veya eser inceleme aşamasında başarısız bulunduğuna yönelik rapor düzenlenmesi durumlarıdır. Bu durumlarda adayın başvurusu iptal edilecektir. Verilecek iptal kararlarına karşı ise doçentlik itirazında bulunma imkânı mevcuttur.
Doçentlik İtirazında Süreler Nedir?
Doçentlik itirazında süreler açısından dikkat edilmesi gereken husus adayın doçentlik başvurusunun iptali kararının tebliğ edildiği tarihtir. BU NOKTADA ADAYLARA EN ÖNEMLİ TAVSİYEMİZ İLGİLİ TEBLİĞLERİN ALINMASININ HEMEN AKABİNDE TEBLİĞ EVRAKLARININ ÜZERİNE TARİHİN YAZILMASIDIR. Evrakların üzerine yazılan tarihler sürelerin hesaplanmasında ve hak kayıplarının önüne geçilmesinde büyük öneme sahiptir.
Tebliğ açısından da adayın başvurusunun hangi nedenlerle iptal edildiği önem taşımaktadır. Doçentlik başvurusunda bulunan adayın başvurusu etik ihlal nedeniyle iptal edilirse bu kararlar adaya fiziki tebligat yoluyla tebliğ olunmaktadır. Ancak eser inceleme aşamasında başarısız bulunduğu gerekçesiyle veya asgari başvuru şartlarının sağlanmadığı gerekçesiyle başvurusu iptal edilen adaylara ilgili iptal kararı fiziken tebliğ edilmemekte olup ilgili kararın Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden adayın erişimine açıldığı tarihten 5 gün sonrası tebliğ tarihi sayılmaktadır.
Fiziki tebliğ yapılan işlemlerde itiraz süresi tebliğden sonraki gün işlemeye başlayacaktır. Ancak Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden öğrenmeyle tebliğ olunmuş sayılan işlemlerde DBS üzerinden kararın öğrenildiği tarihten 5 gün sonra karar tebliğ olunmuş sayılacaktır. Bu nedenle asgari başvuru şartlarının sağlanmadığı gerekçesiyle başvurusu iptal edilen adaylar ve eser inceleme aşamasında başarısız bulunarak başvurusu iptal edilen adaylar, kararı öğrendikleri tarihten 5 gün sonra ilgili kararı tebliğ almış sayılacak ve itiraz süresi de bu zamandan sonra başlayacaktır.
Doçentlik itirazında süre altmış gündür. Bu altmış günlük süre adayın kararı tebliğ almasından itibaren başlamaktadır. Asgari başvuru şartlarının değerlendirilmesi ve eser inceleme aşamasına ilişkin yukarıdaki açıklamamızın dikkate alınmasında fayda bulunmaktadır.
Örnek vermek gerekirse;
ETİK İHLAL GEREKÇESİYLE BAŞVURUSU İPTAL EDİLEN ADAYLARDA; Adayın başvurusunun iptal edildiğine yönelik Doçentlik Komisyonu kararı 10.10.2024 tarihinde verilmiş ve bu karar adaya 15.10.2024 tarihinde tebliğ edilmiş olursa adayın itiraz süresi 10.10.2024 tarihinden değil 15.10.2024 tarihinden itibaren başlayacaktır. Burada da tebliğ tarihinden bir gün sonrasında süre işlemeye başlar. 16.10.2024 tarihini itiraz süresinin ilk günü olarak düşünmek ve hesaplamayı bu şekilde yapmak gerekmektedir. Bu nedenle 60 günlük itiraz süresinin son günü 14.12.2024 tarihi olacaktır. 15.12.2024 tarihi ve sonrasında yapılacak itirazlar süre aşımı nedeniyle reddedilecektir.
ASGARİ BAŞVURU ŞARTLARININ SAĞLANMADIĞI GEREKÇESİYLE VEYA ESER İNCELEME AŞAMASINDA ADAYIN BAŞARISIZ BULUNMASI GEREKÇESİYLE BAŞVURUSU İPTAL EDİLEN ADAYLARDA; Adayın başvurusunun iptaline yönelik komisyon kararı yine 10.10.2024 tarihinde alınmış ve bu karar sistem üzerinden 15.10.2024 tarihinde adayın erişimine açılmış olsun. Önceki başlıkta da açıkladığımız üzere kararın sistem üzerinden adayın erişimine açıldığı tarihten 5 gün sonra ilgili karar tebliğ edilmiş sayılacaktır. Bu nedenle her ne kadar karar, sistem üzerinden adayın erişimine 15.10.2024 tarihinde açılmış olsa da bu karar adaya 20.10.2024 tarihinde tebliğ edilmiş sayılacaktır. Bu noktada adayın itiraz süresi de 20.10.2024 tarihinden 1 gün sonrasında yani 21.10.2024 tarihinden itibaren başlayacaktır. 60 günlük sürenin hesaplanmasıyla birlikte adayın son doçentlik itirazı günü 19.12.2024 tarihi olacaktır. 19.12.2024 tarihinden sonra yapılacak itirazlar yine süre aşımı dolayısıyla iptal edilecektir.
Doçentlik İtirazı Dava Açma Süresini Durdurur Mu?
Doçentlik itirazında adaylar tarafından karıştırılan önemli hususlardan bir diğeri de doçentlik iptal sonucuna yönelik yapılan itirazın dava açma süresini durdurup durdurmayacağıdır. Adaylar tarafından yapılan itirazlar dava açma süresini durdurmaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta yapılacak doçentlik itirazının dava açma süresini kesmeyeceğidir. Burada dava açma süresinin kesilmesi ile durdurulması arasındaki farkın iyi bilinmesi gerekmekte olup bu hususların karıştırılması adayların hak kaybına uğramasına neden olabilir. Kısaca değinmek gerekirse dava açma süresinin durması durumunda aday tarafından yapılan doçentlik itirazının karara bağlanmasının akabinde dava açma süresi kaldığı yerden devam edecektir. Ancak doçentlik itirazının dava açma süresini kesmesi durumunda doçentlik itirazının sonucunda dava açma süresi olan altmış günlük süre sıfırdan başlayacaktır. Doçentlik itirazlarında dava süresinin kesilmesi değil durması söz konusudur. Bu noktada süreler açısından uzman bir hukukçudan destek almakta fayda bulunmaktadır.
Örnek vermek gerekirse;
Doçentlik başvurusunda bulunan aday hakkında 20.10.2024 tarihinde verilen doçentlik başvurusunun iptali kararı aday tarafından 25.10.2024 tarihinde tebliğ alınmış olsun. Aday bu karara karşı 24.12.2024 tarihine kadar doçentlik itirazında bulunabilecektir. Bu süreçte doçentlik başvurusunun iptali kararının tebliğiyle birlikte genel dava açma süresi olan altmış günlük süre de aynı anda işlemeye başlayacaktır. Aday 24.12.2024 tarihine kadar ilgili doçentlik iptali kararına karşı dava açma hakkına da sahiptir.
Doçent adayı ilgili doçentlik iptali kararına karşı 24.11.2024 tarihinde itiraz etmiş olursa tebliğ tarihi ile itiraz tarihi arasında geçen otuz günlük süre dava açma süresinden geçmiş sayılacaktır. Aynı zamanda dava açma süresi de durmuş olacaktır. Bu nedenle altmış günlük dava açma süresi doçentlik itirazı sonuçlanana kadar duracaktır. Adayın doçentlik itirazı hakkında 06.12.2024 tarihinde olumsuz karar verilmiş olsun. Bu kararın adaya tebliğinden sonra dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye devam edecektir. Dava açma süresinin otuz günü itirazdan önce geçtiği için doçentlik itirazının reddi kararının tebliğinden itibaren 30 günlük dava açma süresi kalmıştır. Bu nedenle ilgili kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde dava açılması gerekmektedir.
Doçentlik İtirazı İle Doçentlik Davası Aynı Anda Açılabilir Mi?
Evet açılabilir. Doçentlik başvurularına yönelik verilen doçentlik başvurusunun iptali kararı idari işlem niteliğinde olması dolayısıyla ilgili idari işleme karşı İdari Yargılama Usülü kanunu kapsamında hem itiraz edilebilir hem de aynı anda dava açılabilir.
Doçentlik İtirazım Kabul Edildi, Açtığım Davanın Sonucu Ne Olacaktır?
Üst başlıkta adayların doçentlik itirazı ile doçentlik davasını aynı anda açabileceklerini belirtmiştir. Bu noktada adayların aklına takılan sorulardan biri doçentlik itirazının kabulü durumunda doçentlik davasının sonucunun ne olacağıdır. Adaylar tarafından yapılan doçentlik itirazı kabul edildiği taktirde yine aday tarafından açılan doçentlik davası konusu kalacağı için ilgili davada karar verilmesine yer olmadığı yönünde karar verilecektir. Verilen bu kararla birlikte doçentlik davası sona erecektir. Ancak bu süreçte doçentlik itirazının kabul edildiğine ilişkin doçentlik davasında yargılamayı yürüten mahkemenin bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Doçentlik İtirazında Sonuç Alınabilir Mi, Uygulama Nasıldır?
Doçentlik itirazlarında itirazların Doçentlik Komisyonunca incelenmesi dolayısıyla olumlu sonuç alma ihtimali genellikle düşüktür. Etik İhlal nedeniyle başvurunun iptali durumunda yapılacak doçentlik itirazı yine ilgili etik komisyon nezdinde inceleniyor olması dolayısıyla itirazın olumlu sonuçlanma oranı çok düşüktür. Etik kısımdan sonra eser inceleme aşamasında başarısız yönde rapor düzenlenen adayın yaptığı doçentlik itirazının olumlu sonuçlanma ihtimali ikinci sırada gelmekte ise de yine düşük ihtimale sahiptir. Bu noktada doçentlik itirazlarının en çok olumlu döndüğü aşama asgari başvuru koşullarının sağlanamamış olması dolayısıyla yapılan itirazlara yöneliktir.
İtirazı inceleyen kurum olan Doçentlik Komisyonu asgari başvuru şartlarının sağlanıp sağlanmadığını yeniden denetler ve hesaplamada hata mevcutsa doçentlik itirazını kabul eder. Ancak burada bile itirazın kabul edilme oranı %15’i geçmemektedir. Adayların doçentlik itirazından olumlu sonuç alması ihtimalinin düşük olması nedeniyle doçentlik itirazıyla birlikte doçentlik davasının da aynı zamanda açılmasında fayda bulunmaktadır. İzlenecek bu yolla birlikte doçentlik davasında geçecek süre bir an önce başlatılmış ve adayın uğrayacağı hak kaybı azaltılmış olacaktır.
Doçentlik İtirazını Kimler İnceleyip Karara bağlar?
Etik ihlal nedeniyle başvurusu iptal edilen adayların yapacağı doçentlik itirazları adayın bilim alanının bulunduğu etik komisyon tarafından incelenmektedir. Asgari başvuru şartlarının sağlanmaması dolayısıyla ve eser inceleme aşamasında adayın başarısız bulunması dolayısıyla tesis edilen iptal kararlarına yönelik adaylar tarafından yapılacak itirazlarda itirazı inceleyecek mercii Doçentlik Komisyonudur.
Doçentlik İtirazı Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Adaylar tarafından yapılacak doçentlik itirazlarının 30 gün içerisinde ilgili komisyonca karara bağlanması gerekmektedir. 30 gün içerisinde karara bağlanmayan itirazlar zımnen reddedilmiş sayılmaktadır. Bu nedenle adaylar tarafından yapılan itirazlar 30 gün içerisinde sonuçlanmadıysa dava açma süresinin kaldığı yerden devam ettiği hususuna dikkat edilmelidir.
Doçentlik İtiraz Dilekçesi Açıklaması
Aşağıda yer verilen doçentlik itiraz dilekçesi yalnızca örnek olarak verilmiş olup, her adayın durumu kendine has bir özellik taşımaktadır. Bu nedenle adayların yapacakları itirazların doçentlik iptali kararı gerekçeleri doğrultusunda öznelleştirilmesi gerekmektedir. Bu noktada uzman hukukçulardan profesyonel destek alınması büyük önem arz etmektedir. Tarafımızca yazılan bu makalede genel bilgilendirme yapılmış olup her adayın durumu farklı olduğundan tarafımızla iletişime geçilmesi halinde daha detaylı ve doğru bilgilendirme yapılabilecektir. Netice olarak adayların hak kaybına uğramaması büyük önem arz etmektedir. Aşağıda doçentlik itiraz dilekçesi örneği yer almakta olup dilekçenin Word ve PDF formatındaki versiyonlarına da yer verilmiştir. İlgili bağlantılardan indirme işlemi yaparak dilekçeleri özelleştirebilirsiniz.
Doçentlik İtiraz Dilekçesi Örneği
ÜNİVERSİTELERARASI KURUL BAŞKANLIĞI
Doçentlik Komisyonu’na
İlgi : …….. tarihinde Doçentlik Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda ilan edilen Eser İnceleme Başarısız Sonucu
Konu : …… ‘ın doçentlik başvurusunun başarısız sayılması yönünde tesis edilen işlemin geri alınması talebidir.
Açıklamalar
Müvekkil ….. Döneminde "….." Bilim Alanından Doçentlik başvurusu yapmış olup jüri raporları sonucunda başarısız olduğu ….. tarihinde Doçentlik Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda ilan edilmiştir. Jürilerin somut gerekçelerden uzak ve subjektif raporları sonucunda müvekkil başarısız sayıldığından işlemin geri alınmasını talep etme zarureti hasıl olmuştur.
(Doçentlik İtirazına Yönelik Teknik Ve Hukuki Açıklamalar Bu Kısımda Yer Almalıdır.)
NETİCE-İ TALEP: Müvekkilin doçentlik başvurusunda başarısız sayılması işleminin tüm sonuçlarıyla beraber geri alınmasını ve müvekkile doçentlik unvanının verilmesini 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 11. Maddesindeki idari başvuru hakkımızı kullanmak suretiyle talep ederiz. (Tarih)
İsim-Soyisim
İmza