Doçentlik Sonucuna İtiraz Nasıl Yapılır

Doçentlik Sonucuna İtiraz Nasıl Yapılır

Doçentlik Sonucuna İtiraz Nasıl Yapılır

Bu çalışmamızda doçentlik sonucuna itirazın nasıl yapılacağını detaylı bir şekilde anlatacağız. Doçentlik başvurusu reddedilen veya iptal edilen adayların yapması gereken doçentlik itirazına ilişkin detaylar, çalışmamızın devam eden başlıklarında yer almaktadır. Detaylı bilgi almak isteyen doçent adayları ofisimizle iletişime geçebilirler.

Doçentlik Sonucuna İtiraz Edilir mi?

Evet doçentlik sonucuna itiraz edilebilir. Doçentlik sonuçları idari bir işlem niteliğinde olduğundan dolayı İYUK 11.madde kapsamında idari itiraz yolunun işletilmesi mümkündür. Her türden doçentlik başvurusunun reddi veya iptali kararında doçentlik sonucuna itiraz edilebilecektir.

Doçentlik Sonucu Açıklandıktan Sonra İtiraz Hakkı Var Mı?

Doçentlik sonucunun adaylara tebliğinden itibaren altmış günlük itiraz hakkı mevcuttur. Doçentlik başvurularında yetkili kurum olan Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına hitaben yazılacak bir dilekçeyle itiraz edilir. Doçentlik itiraz dilekçesi örneği için “Doçentlik İtiraz Dilekçesi Örneği konulu makalemizin incelenmesinde fayda bulunmaktadır.

Hangi Durumlarda Doçentlik İtiraz Hakkı Kullanılabilir?

Doçentlik başvurusunun reddi veya iptali durumlarında doçentlik sonucuna itiraz edilebilecektir. Doçentlik başvurusunun kabul edilmesi durumunda itiraza gerek bulunmamaktadır. Ancak doçentlik başvurusu yapan aday dışındaki kişilerce adayın doçentlik ünvanı almasının hatalı olduğu düşünülüyorsa (Etik ihlal gerekçesiyle) ilgili adayın doçentlik ünvanını almasına ilişkin karara itiraz edilebilir.

Doçentlik İtiraz Süreci Nasıl İşler?

Doçentlik itiraz sürecinin başlaması için öncelikle doçentlik başvurusunun reddi kararının adaya tebliğ edilmesi gerekmektedir. Tebliğde hangi gerekçeyle doçentlik başvurusunun reddedildiği önem arz etmektedir. Etik ihlal gerekçesiyle doçentlik başvurusu iptal edilen adaylara iptal kararı fiziki tebliğ ile yapılırken asgari başvuru şartlarının sağlanamadığı gerekçesiyle ve eser inceleme aşamasında başarısız bulunduğu gerekçesiyle doçentlik başvurusu iptal edilen adaylara fiziki tebliğ yapılmamakta sistemden öğrenme tebliğ sayılmaktadır. Bu noktada süre hesaplamaları önem arz etmektedir. Süre hesaplamalarına ilişkin detaylı bilgilendirme ve örneklendirme için “Doçentlik İtiraz Dilekçesi Örneği” isimli makalemizden faydalanılabilir.

Tebliğ işleminin ardından adayın altmış günlük itiraz süresi işlemeye başlamaktadır. Bu kapsamda aday, iddiaları öğrendikten sonra teknik ve hukuki açıklamaların yer aldığı dilekçesini ÜAK’a göndermelidir. İtirazlar, PTT vasıtasıyla iadeli taahhütlü gönderilebileceği gibi kuruma elden de sunulabilir.

İtirazın yapılmasının ardından adayın doçentlik itirazı doçentlik komisyonunda görüşmeye alınacaktır. İtiraz sonucu olumlu yönde karar verilirse otuz günlük süre içerisinde bu karar adaya tebliğ edilmelidir. Otuz günün geçmesinin ardından herhangi bir karar verilmeyen itirazlar olumsuz sonuçlanmış sayılmaktadır. Bu noktada itirazın olumsuz sonuçlanmasının hemen akabinde dava açma süresinin işlemeye başladığı hususuna da dikkat etmek gerekmektedir.

Doçentlik İtiraz Başvurusu Nereye Ve Nasıl Yapılır?

Doçentlik itiraz başvurusu doçentlik incelemelerinde yetkili kurum olan üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK)’na yapılır. İtiraz dilekçesinin hazırlanmasının ardından PTT vasıtasıyla iadeli taahhütlü olarak veya direkt kuruma elden teslim suretiyle itiraz yapılabilir. İlgili itirazlarda kullanılması için kurumun adresi “Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı- Üniversiteler Mh., 1600. Cad. No:10, 06800 Çankaya / ANKARA

Doçentlik İtiraz İçin Belirlenen Süre Sınırı Nedir?

Doçentlik sonucuna itiraz edebilmek için süre sınırı altmış gündür. Doçentlik başvurusunun reddi kararının adaylara tebliğinden itibaren süre başlamaktadır. Adaylar altmış günlük süre içerisinde itirazı yapmak zorundadırlar. Sürenin geçirilmesinden sonra yapılacak başvurular süre aşımı gerekçesiyle reddedilecektir.

Doçentlik Başvuru Sonucuna İtiraz İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

ÜAK tarafından itiraz için herhangi bir belge zorunluluğu öngörülmemiştir. Adayların teknik açıklamalarını destekleyecek verilerin itiraz dilekçesi ekinde sunulması önem arz etmektedir. Bunun dışında hukuki açıklama ve emsal kararlar mevcutsa bunların da konulması gerekmektedir. Tarafımızca açılan doçentlik itirazı ve doçentlik davalarında alınan emsal kararlara ulaşmak için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Eksik Belgeler Doçentlik İtiraz Sürecini Nasıl Etkiler?

Eksik belgelerin mevcudiyeti durumunda adayın itirazı hakkında karar verilme süresi uzayacaktır. Kurum tarafından adaydan eksik belgeleri tamamlaması istendikten sonra adayın eksikleri gidermesinin akabinde itiraz incelemeye alınacaktır. Bu durum da doçentlik itirazı sürecini uzatacaktır. Bu nedenle eksik belge olmamasına dikkat edilmelidir.

Doçentlik İtiraz Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Doçentlik itiraz dilekçesi kurumun verdiği doçentlik başvurusunun reddi kararının gerekçeleri kapsamında hazırlanmalıdır. Kurum, jüri raporları çerçevesinde doçentlik başvurusunun reddine karar vermektedir. Bu nedenle verilen kararın gerekçesinde jüri raporları yer almaktadır. Adaylar tarafından jüri raporları detaylıca incelenmeli ve hatalı kısımların tespiti yapılmalıdır. Tespitler akabinde tespitler doğrultusunda itiraz hazırlanmalıdır. İtiraz süreci karmaşık bir süreç olduğundan dolayı doçentlik avukatı ile çalışmakta fayda bulunmaktadır.

Doçentlik İtiraz Dilekçesi Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doçentlik itiraz dilekçesi hazırlanırken dilekçenin gereksiz ayrıntılarla uzatılmamasına dikkat edilmelidir. Doçentlik başvurusunun iptali kararının gerekçeleri doğrultusunda basit, sade ve anlaşılır bir şekilde itirazlar sunulmalıdır. Ayrıca teknik açıklamalara ilişkin belgelendirme yapılması da sürecin olumlu sonuçlanmasına katkı sunacaktır. Teknik açıklamalar dışında hukuki açıklamalar ve emsal kararların sunulması da karara olumlu etki sağlayacaktır. Teknik açıklamaların yanında bu tür emsal karar ve hukuki açıklamaların eklenmesi suretiyle sürecin olumlu tamamlanması için doçentlik avukatı ile çalışılmasında fayda bulunmaktadır.

Doçentlik İtirazında Hangi Hukuki Dayanaklara Başvurulabilir?

Değerlendirme yapabilmek için doçentlik başvurusunun hangi gerekçeyle reddedildiğinin öğrenilmesi gerekmektedir. Etik ihlal nedeniyle, asgari başvuru şartlarının sağlanmadığı gerekçesiyle veya eser inceleme aşamasında başarısız bulunduğu gerekçesiyle verilen ret kararlarına göre hukuki dayanaklar da değişiklik göstermektedir. Kurum içi mevzuat ve emsal kararlar da ret gerekçesine göre şekillendirilmelidir. Bu nedenle doçentlik itirazında hukuki destek almak isteyen doçent adayları ofisimizle iletişime geçebilirler. Ofisimizde doçentlik alanında uzman doçentlik avukatı gerekli hukuki desteği istifadenize sunacaktır.

Doçentlik Jürisinin Kararına İtiraz Edilebilir Mi?

Adayların doçentlik başvurularının incelemesini yapan jürilerin kararlarına doğrudan itiraz etme imkânı bulunmamaktadır. Jüri raporlarına dayanarak verilen doçentlik başvurusunun reddi kararlarına yönelik itiraz imkânı mevcuttur. Ret kararının gerekçesi jüri raporları olduğundan dolayı doçentlik başvurusunun reddi kararına itiraz edildiği taktirde doğrudan olmasa da dolaylı yoldan jüri raporlarına itiraz etmiş olunacaktır.

İtirazın Kabul Edilmesi Halinde Süreç Nasıl Devam Eder?

Doçentlik itirazının kabul edilmesi durumunda adayın başvurusu hangi aşamada reddedildiyse o aşamadan başarılı sayılmış olacaktır. Örneğin etik ihlal nedeniyle başvurusu iptal edilen adayın yaptığı itirazın kabul edilmesi durumunda aday etik inceleme aşamasını başarılı geçmiş kabul edilecek ve asgari inceleme aşamasına geçirilecektir. Bu aşamada da başarılı olması durumunda eser inceleme aşamasına geçecek ve nihayetinde her aşama olumlu geçtiği taktirde doçentlik ünvanı alacaktır.

Doçentlik Sonucuna İtiraz Reddedilirse Ne Olur?

Doçentlik itirazının reddinin öğrenilmesi için iki farklı yol bulunmaktadır. İlk seçenekte kurum tarafından itirazın reddedildiğine dair adaya tebligat gönderilir. İkinci seçenek ise adayın itirazı hakkında otuz günlük sürede herhangi bir karar verilmezse adayın doçentlik itirazı reddedilmiş sayılır.
İtirazın reddedilmesi durumunda adayların doçentlik davası açması gerekmektedir.
Bu dava haricinde başvurulabilecek başka yol bulunmamaktadır.

Reddedilen Doçentlik İtirazı İçin Yeniden Bir Süreç Başlatılabilir Mi?

Doçentlik itirazının reddedilmesi durumunda itirazın reddi akabinde doçentlik davası da açılmazsa doçentlik başvurusunun reddi kararı kesinleşecektir. Bu noktada adayın başvurusu hangi gerekçeyle reddedildiyse o gerekçe kapsamında bekleme sürelerine uyarak sonraki dönemlerde yeniden doçentlik başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Yargı Yoluna Başvurma Hakkı Var Mı?

Evet var. Doçentlik itirazının reddedilmesinin ardından adaylar süresi içerisinde idari yargıda iptal davası açabilirler. İptal davası açma süresinin ise itirazın sonuçlanmasından değil doçentlik başvurusunun reddinden başladığının bilinmesi önem arz etmektedir. Doçentlik itirazı yalnızca süreyi durdurmaktadır. Doçentlik itirazının sonuçlanmasının veya otuz gün içerisinde cevap verilmemesi durumunda duran süre kaldığı yerden devam edecektir. Altmış günlük dava açma süresinde bu hususlara dikkat edilmelidir.

Doçentlik İtirazında Hukuki Destek Alınmalı Mı?

Doçentlik itirazında hukuki destek zorunluluk arz etmese de itirazın olumlu sonuçlanmasında büyük öneme sahiptir. Nitekim doçentlik itirazını inceleyecek olan doçentlik komisyonunda itirazda bulunan adayın bilim alanında yalnız bir adet profesör bulunmaktadır. Komisyondaki diğer üyeler adayın itirazındaki teknik açıklamaları anlayamayacaklardır. Bu noktada hukuki destek alınarak dilekçelere eklenen hukuki açıklamalar ve emsal kararlar itirazın olumlu sonuçlanmasında büyük öneme sahip olacaktır. Bu noktada ofisimizde doçentlik alanında uzman doçentlik avukatı ile gerekli hukuki desteği istifadeye sunmaktayız.

Doçentlik Sonucuna İtiraz İçin Yasal Mevzuat Ve Yönetmelikler

Doçentlik itirazında adayların dikkate alması gereken mevzuat YÖK ve ÜAK iç mevzuatıdır. Bu noktada genel hukuk kuralları ve diğer kanunlardan da faydalanılabilir. Bu hususlar aday özelinde değerlendirilmeli ve ona göre itiraza eklenmelidir. Bu nedenle mevzuata yapılacak atıflar profesyonel bir bakış açısıyla yapılmalıdır. Aksi durumda itirazda yapılacak fahiş hatalarla süreç olumsuz sonuçlanabilir. Bu tür bir sonuçla karşılaşmak istemeyen adayların doçentlik avukatı ile çalışması faydalı olacaktır.