ÜAK İtiraz Dilekçesi Nereye Verilir

ÜAK İtiraz Dilekçesi Nereye Verilir

ÜAK İtiraz Dilekçesi Nereye Verilir

ÜAK itiraz dilekçesi, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'nın resmi adresi olan Üniversiteler Mh., 1600. Cad. No:10, 06800 Çankaya / ANKARA adresine verilmelidir.

Bu çalışmamızda doçentlik itiraz dilekçelerinin nereye verilmesi gerektiğini anlatacağız. Ayrıca içeriğimizde ÜAK itiraz dilekçesinin nasıl olması gerektiği, Doçentlik İtiraz Dilekçesinde nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi hususlara da değineceğiz. Detaylı bilgi almak isteyen doçent adayları ofisimizle iletişime geçebilirler.

ÜAK İtiraz Dilekçesi Nereye Verilir?

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) tarafından incelenen doçentlik başvurularında başvurulara ilişkin kararlar da başvuruları incelemeye yetkili olan kurum tarafından verilmektedir. Bu nedenle doçent adaylarının doçentlik başvurularını reddeden kurum olan Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK)’na itiraz dilekçelerini vermeleri gerekmektedir.

2577 sayılı İdari yargılama Usulü Kanunu madde 11 uyarınca doçentlik başvurusunun reddi kararlarına yönelik yapılacak itirazlar kuruma başvuru şeklinde yapılmalıdır. Dolayısıyla yapılacak itirazlar, doçentlik başvurularında karar almaya yetkili olan kuruma yönelik olarak yapılmalıdır.

ÜAK itiraz dilekçeleri, kurum içerisinde yer alan komisyonlar tarafından incelenecektir. Bu nedenle itiraz dilekçelerinin ilgili komisyona hitaben yazılması gerekmektedir.

Yazılacak ÜAK itiraz dilekçelerinin kurumun resmi adresine verilmesi gerekmektedir. Doçentlik itirazlarını elden teslim edemeyecek adaylar, itirazlarını PTT kanalıyla iadeli taahhütlü olarak gönderebilirler. Ancak bu seçenekte adaylar, evrak kayıt numarası alamayacakları için tavsiye edilmemektedir. Bu noktada itiraz kaydını garantiye almak isteyen adaylar vekalet yoluyla doçentlik avukatlarına doçentlik itirazlarını teslim ettirebilirler.

Doçentlik itirazlarını elden teslim edecek adaylar ise kurumun resmî sitesinde yer alan adrese giderek doçentlik itirazlarını elden teslim edebilirler. Bu noktada itirazların teslim edilmesinden sonra evrak kayıt numarası alınmasına dikkat edilmelidir. Aksi durumda adayların itirazlarının sisteme kaydedilmeme ve incelenmeme ihtimali bulunmaktadır.

Hem PTT kanalıyla yapılacak itirazlarda hem de elden teslim edilecek doçentlik itirazlarında kullanılacak ÜAK Doçentlik itiraz adresi; “Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı- Üniversiteler Mh., 1600. Cad. No:10, 06800 Çankaya / ANKARA” adresidir. ÜAK itiraz dilekçeleri bu adrese verilmelidir.

Doçentlik İtiraz Süreci Nasıl İşler?

ÜAK doçentlik itirazı süreci adayın doçentlik başvurusu hakkında verilen ret kararını öğrenmesinin akabinde başlamaktadır. Ret kararının tebliğinden itibaren altmış günlük itiraz ve dava açma süresi bulunmaktadır. Adayların altmış gün içerisinde Doçentlik İtiraz ve Doçentlik davasını açmaları gerekmektedir. Dileyen adaylar doçentlik itirazı ve doçentlik davasını aynı anda da açabilirler. Doçentlik itirazı ve doçentlik davası öncesi tebliğ tarihlerinin hesaplanmasına dikkat edilmelidir. Aksi durum adayların hak kaybına uğramasına neden olabilecektir. Bu noktada sürelerin hesabında yardımcı olması açısından örneklerle açıklamalar yaptığımız “Doçentlik itiraz Dilekçesi Örneği” konulu makalemizin incelenmesinde fayda bulunmaktadır.

Kararın tebliğ alınmasından sonra kararda yer alan jüri raporu kaynaklı gerekçelerin dikkatle incelenmesi gerekmektedir. Yapılacak incelemede adayın doçentlik başvurusunun hangi gerekçeyle reddedildiği tespit edilmelidir. Yapılacak itirazın bu tespitler doğrultusunda yapılması gerektiği göz önüne alındığında gereksiz noktalara yapılacak itirazların itiraz dilekçesinde vurgulanması gereken asıl önemli noktaların gözden kaçmasına sebep olabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Bu nedenle doçentlik itirazını güçlendirmek açısından doçentlik avukatı ile çalışmakta fayda bulunmaktadır.

Ret gerekçelerinin öğrenilmesinin ardından adayın ret gerekçesinin neden hatalı olduğuna yönelik teknik açıklamalarını ve delillerini hazırlaması gerekmektedir. Bu açıklamaları ve delilleri itiraz dilekçesinde detaylıca açıklaması gerekmektedir. Teknik açıklamalar dışında doçentlik başvurusunun reddi işleminin neden hukuka aykırı olduğuna yönelik hukuki açıklamalar ve emsal kararların sunulması da itirazın olumlu sonuçlanmasına katkı sağlayacaktır. Nitekim adayın doçentlik itirazını inceleyecek komisyonda adayın bilim alanından yalnızca bir adet profesör yer almaktadır. Bu nedenle adayın teknik açıklamalarını yalnızca ilgili profesör anlayabilecektir. Ancak hukuki açıklamalar ve emsal kararlar komisyonda bulunan her profesör tarafından anlaşılabilecektir. Bu durum da aday tarafından yapılan doçentlik itirazının olumlu sonuçlanma ihtimalini arttıracaktır. Doçentlik itirazına ilişkin hukuki açıklamalar ve emsal kararlar için doçentlik avukatı ile çalışmakta fayda bulunmaktadır. Ofisimizde alanında uzman doçentlik avukatı gerekli hukuki desteği istifadenize sunmaktadır.

İtiraz, doçentlik itirazını incelemeye yetkili kurum Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) doçentlik komisyonuna hitaben yazılan bir dilekçeyle kuruma teslim edilmelidir. Teslimin ardından evrak kayıt numarası alınması gerekmektedir. Bu şekilde itirazın sisteme kaydedildiği kayıt altına alınmış olacaktır.

İtirazın verilmesinin ardından ilgili doçentlik itirazı, her ay ayda bir defa toplanan doçentlik komisyonu tarafından incelemeye alınacaktır. Yapılan incelemede adayın itirazı haklı görülürse doçentlik başvurusunun reddi kararı kaldırılarak adayın doçentlik başvuru süreci kaldığı yerden devam edecektir.

Adayın doçentlik itirazının kabul edilmemesi durumunda genellikle adaya herhangi bir bilgilendirme yapılmamaktadır. İYUK madde 11’e göre 30 gün içerisinde itiraza yönelik cevap verilmemesi durumunda itirazın reddedilmiş sayılacağı açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle itiraz dilekçesinin verilmesiyle birlikte alınan evrak kayıt numarası üzerindeki tarihin önemi bulunmaktadır. Otuz gün sonunda itiraza yönelik cevap verilmemesi suretiyle itirazı reddetmek dışında tebligatla adayın itirazının reddedildiği de bildirilebilir.

İki şekilde de itirazın reddedildiği durumlarda adayın doçentlik davası açması gerekmektedir. Aksi durumda doçentlik başvurusunun reddi kararı kesinleşecek ve aday sonraki dönemlerde hak kayıplarına uğrayabilecektir. Bu noktada doçentlik itirazının yalnızca dava açma süresini durdurduğuna dikkat etmek gerekmektedir. Doçentlik itirazının reddedildiği günün akabinde doçentlik davası süresi kaldığı yerden işlemeye devam edecektir. Doçentlik dava süresinin kesilmesi ve durması arasındaki farkın anlatıldığı “Doçentlik itiraz Dilekçesi Örneği” ve “Doçentlik Davaları Ve Hukuki Süreçler” başlıklı makalelerimiz ilgili konular açısından okunabilir.

Doçentlik itirazının reddedilmesinin ardından doçentlik davasının açılmaması durumunda adayların hak kaybına uğrayabilecekleri üst paragrafta detaylıca anlatıldı. Bu noktada doçentlik davalarında dava sürecini yürüten ve karar veren heyetin hukukçulardan oluştuğu da göz önüne alındığında doçentlik davası için doçentlik avukatı ile çalışmakta fayda bulunduğu hususu göz önüne alınmalıdır.

Doçentlik İtiraz Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

ÜAK doçentlik itiraz dilekçesinin hazırlanmasında net bir şablon bulunmamaktadır. Doçent adayları ret gerekçeleri doğrultusunda itiraz dilekçelerini hazırlayabilirler. Bu konuda şablon dilekçeye “Doçentlik İtiraz Dilekçesi Örneği” başlıklı makalemizden ulaşabilirsiniz.

Doçentlik İtirazları Ne Zaman Sonuçlanır?

ÜAK doçentlik itirazlarının otuz gün içerisinde sonuçlandırılması kanunen zorunludur. Otuz gün içerisinde sonuçlandırılmayan itirazlar reddedilmiş sayılmaktadır. Otuz günün geçmesine rağmen herhangi bir cevap verilmeyen başvurular reddedilmiş sayılmalı ve doçentlik davası açılmalıdır. Doçentlik davası ve doçentlik itirazı için ofisimizde doçentlik alanında uzmanlaşmış doçentlik avukatından danışmanlık alabilirsiniz.

Doçentlik İtiraz Sonuçlarına Nasıl Ulaşılır?

ÜAK doçentlik itiraz sonuçları adaylara fiziki tebligat yoluyla veya Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden elektronik ortamda duyurma yoluyla iletilir. Bu nedenle itirazdan sonra adayların hem DBS sisteminde kontrol etmesi hem de fiziki tebligatlarına dikkat etmesi gerekmektedir.

Doçentlik İtirazında Hangi Belgeler Gerekli?

Doçentlik itirazında herhangi bir belge zorunluluğu bulunmamaktadır. Adaylar, itiraz gerekçelerine ilişkin delil niteliğindeki belgeleri, hukuki açıklamalara ilişkin belgeleri ve emsal kararları itirazlarıyla birlikte Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) Doçentlik Komisyonuna sunabilirler.

Doçentlik İtirazı Reddedilirse Ne Yapılır?

Üst başlıklarda detaylıca aktardığımız gibi doçentlik itirazının reddedilmesi durumunda adayların doçentlik davası açması gerekmektedir. Doçentlik davasının açılmaması durumunda doçentlik başvurusunun reddi kararı kesinleşecektir. Bu durumda da aday, doçentlik başvurusunun reddi kararının beraberinde getirdiği hak yoksunluklarına maruz kalabilecektir. Bu nedenle doçentlik itirazının olumsuz sonuçlanmasının ardından doçentlik davası açılması gerekmektedir. Doçentlik davası hukuki uzmanlık gerektiren bir alan olmasından dolayı doçentlik avukatı ile çalışmakta fayda bulunmaktadır. Ofisimizle iletişime geçerek doçentlik davaları ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Doçentlik İtiraz Dilekçesi Hangi Konularda Verilir?

Doçentlik itiraz dilekçesi doçentlik başvurusunun reddi kararına istinaden yapılmaktadır. Adayın doçentlik başvurusunun hangi gerekçeyle reddedildiği önemsizdir. Etik ihlal gerekçesiyle, asgari başvuru şartlarının sağlanmadığı gerekçesiyle veya eser inceleme aşamasında başarısız bulunduğu gerekçesiyle doçentlik başvuruları reddedilebilir. Bu ret gerekçelerinin tamamına yönelik doçentlik itirazı yapılabilir.

Doçentlik Kararlarına İtiraz Edilirken Hangi Yasal Dayanaklar Kullanılır?

Doçentlik itirazlarında adayların dayanması gereken belli mevzuatlar bulunmaktadır. Özellikle 2577 sayılı İYUK, Doçentlik Yönetmeliği, Doçentlik mevzuatı, ÜAK Etik Yönerge vb.kurum içi mevzuatlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Doçentlik itirazındaki hukuki dayanaklar teknik konular ihtiva ettiğinden dolayı itirazın kabul edilebilmesi için doçentlik avukatı ile çalışmakta fayda bulunmaktadır.

Doçentlik İtirazı E-devlet Üzerinden Yapılabilir Mi?

Hayır yapılamaz. Doçentlik itirazları Üniversitelerarası Kurul Başkanlığının adresine PTT vasıtasıyla veya fiziki olarak elden teslim yoluyla yapılmalıdır. Aksi durumda itiraz geçersiz sayılacaktır.