Yeni Doçentlik Kriterleri Ve Doçentlik Başvuru Şartları

Yeni Doçentlik Kriterleri Ve Doçentlik Başvuru Şartları

Yeni Doçentlik Kriterleri Ve Doçentlik Başvuru Şartları

Bu çalışmamızda Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından yayımlanan yeni doçentlik kriterleri anlatılacak olup kriterlere ilişkin değerlendirmeler ve bazı soru işaretlerine cevaplar doçent adaylarının istifadelerine sunulmaktadır. Doçentlik başvurusunda bulunacak adayların bu kriterleri inceleyerek akabinde başvuru yapmasında fayda bulunmaktadır.

Doçentlik Başvuru Şartlarına Nasıl Ulaşılır?

Doçentlik başvurularında yetkili kurum olan Üniversitlerarası Kurul Başkanlığının resmi internet sitesi https://www.uak.gov.tr/ adresinden her başvuru dönemi öncesinde doçentlik başvuru şartları ve yeni doçentlik kriterlerine ulaşılabilecektir. Doçentlik başvurusu yapacak adaylar başvuru dönemlerinden önce kurumun resmî sitesini takip ederek güncel ve yeni doçentlik kriterleri ile doçentlik başvuru şartlarına ulaşabilirler.

Doçentlik Başvuruları Ne Zaman Yapılır?

Doçentlik başvurularının tarih aralıkları üst başlıkta da belirttiğimiz üzere Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nın (ÜAK) resmi internet sitesi üzerinden yayımlanmaktadır. Adayların burada yayımlanan ilanları takip etmesinde fayda bulunmaktadır.

Bir yıl içerisinde genellikle iki başvuru dönemi bulunmaktadır. Bu başvuru dönemlerinin ilki Mart ayında ikincisi ise Ekim ayında yapılmaktadır. Her ne kadar genellikle Mart ve Ekim aylarında başvurular yapılsa da kurumun resmi internet sitesi üzerinden ilanların ve doçentlik başvuru döneminin takip edilmesinde fayda bulunmaktadır.

Doçentlik Başvuru Süresi?

Doçentlik başvuru süresinin kaç gün olduğuna yönelik bilgilendirmeler her başvuru dönemi öncesinde Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nın (ÜAK) resmî sitesinde yayımlanmaktadır. Adaylar bu başvuru ilanlarını takip ederek başvuru sürelerine ilişkin net bilgi edinebilirler. Ancak genel bir bilgilendirme yapmak gerekirse doçentlik başvuruları genellikle 10 gün sürmektedir. Bu 10 günlük süre içerisinde başvurunun tamamlanması gerekmektedir.

Doçentlik Başvuru Süresinden Önce İşlem Yapılabilir Mi?

Evet yapılabilir. Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) tarafından ilan edilen doçentlik başvuru tarihleri başvuruların tamamlanması için belirlenen tarihlerdir. Bu tarihlerden önce doçent adayları, Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden akademik çalışmalarına ve akademik yayınlarına ilişkin veri girişleri yapabilirler. Hatta başvuru dönemi öncesinde bu verilerin girilmiş olması adayların karşılaşabilecekleri muhtemel riskleri önleyecektir. Kısıtlı bir zaman dilimine sahip doçentlik başvuru süresi, yayınların önceden girilmesiyle birlikte yeterli hale gelecektir.

Doçentlik Başvuru Şartları Nelerdir?

Doçentlik başvuru şartları temel alanlar özelinde farklılık göstermektedir. Bu nedenlerle her başvuru dönemi öncesinde ilgili başvuru dönemine ilişkin temel alanlar bazında başvuru şartları incelenmelidir. Doçentlik Başvuru Şartları her dönem Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nın (ÜAK) resmi internet sitesinden duyurulmaktadır. Başvuru şartlarına https://www.uak.gov.tr/Sayfalar/docentlik/basvuru-sartlari/2024/2024-mart-donemi-docentlik-basvuru-sartlari.aspx linki üzerinden ulaşılabilir.

Bu noktada önemli olan adayların bilim alanları özelinde temel alanlarını bulmaları hususudur. Temel alan bulunduktan sonra anahtar kelime seçimi yapılabilmekte ve temel alanın başvuru şartları görülmektedir. Adaylar ilgili temel alanın başvuru şartları doğrultusunda doçentlik başvurularını yapacaklardır. Güncel ve detaylı bilgiler için kurumun resmî sitesindeki başvuru şartlarına ilişkin PDF dosyalarının okunmasını tavsiye ederiz.

Doçentlik Başvurusu Nasıl yapılır?

Bu soruya ilişkin detaylı cevabı doçentlik başvuru danışmanlığı makalemizde bulabilirsiniz. Kısaca değinmek gerekirse Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden başvurular yapılmakta olup tüm süreç bu sistem üzerinden yürütülmektedir.

Doçentlik Başvurusu İçin Gerekli Puanlar Nelerdir?

Doçentlik başvurusunda asgari başvuru puanı önem taşımaktadır. Bu puanı bulabilmek için de doçentlik başvuru şartlarının incelenmesi gerekmektedir. Başvuru için temel alanların başvuru şartlarına bakıldığında;

  1. Eğitim Bilimleri Temel Alanı için asgari puan şartı 100 puan olup, bu 100 puanın 90 puanı doktora sonrası çalışmalardan elde edilmiş olmalıdır.
  2. Fen Bilimleri Ve Matematik Temel Alanı için asgari puan şartı 100 puan olup, bu 100 puanın 90 puanı doktora sonrası çalışmalardan elde edilmiş olmalıdır.
  3. Filoloji Temel Alanı için asgari puan şartı 100 puan olup, bu 100 puanın 90 puanı doktora sonrası çalışmalardan elde edilmiş olmalıdır.
  4. Güzel Sanatlar temel Alanı için asgari puan şartı 100 puan olup, bu 100 puanın 90 puanı doktora/Sanatta Yeterlilik Ünvanının alınması sonrası yapılan çalışmalardan elde edilmiş olmalıdır.
  5. Hukuk Temel Alanı için asgari puan şartı 100 puan olup, bu 100 puanın 90 puanı doktora sonrası çalışmalardan elde edilmiş olmalıdır.
  6. İlahiyat temel Alanı için asgari puan şartı 100 puan olup, bu 100 puanın 90 puanı doktora sonrası çalışmalardan elde edilmiş olmalıdır.
  7. Mimarlık, Planlama Ve Tasarım Temel Alanı için asgari puan şartı 100 puan olup, bu 100 puanın 90 puanı doktora sonrası çalışmalardan elde edilmiş olmalıdır.
  8. Mühendislik Temel Alanı için asgari puan şartı 100 puan olup, bu 100 puanın 90 puanı doktora sonrası çalışmalardan elde edilmiş olmalıdır.
  9. Sağlık Bilimleri Temel Alanı için asgari puan şartı 100 puan olup, bu 100 puanın 90 puanı doktora veya tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ünvanının alınması sonrası çalışmalardan elde edilmiş olmalıdır.
  10.  Sosyal, Beşeri Ve İdari Bilimler Temel Alanı için asgari puan şartı 100 puan olup, bu 100 puanın 90 puanı doktora sonrası çalışmalardan elde edilmiş olmalıdır.
  11.  Ziraat, Orman Ve Su Ürünleri Temel Alanı için asgari puan şartı 100 puan olup, bu 100 puanın 90 puanı doktora sonrası çalışmalardan elde edilmiş olmalıdır.
  12.  Spor Bilimleri Temel Alanı için asgari puan şartı 100 puan olup, bu 100 puanın 90 puanı doktora sonrası çalışmalardan elde edilmiş olmalıdır.

Doçentlik Başvuru Ücreti Ne Kadar Ve Nasıl Ödenir?

Doçentlik başvurularında doçentlik başvuru ücreti her dönem farklılık göstermektedir. O nedenle başvuruda bulunulacak döneme ilişkin kurumun resmî sitesinden yapılan ilanları takip etmekte fayda bulunmaktadır. Mart 2024 Doçentlik başvuru döneminde doçentlik başvuru ücreti 4.336,94 TL olarak belirlenmiştir. Her başvuru döneminde bu ücret güncellenmektedir.

Doçentlik başvuru ücreti ödenmesi için başvuru tarihinin son günü mesai saatinin sonuna (17:30) kadar ödeme yapılabilmektedir. Ödemeler herhangi bir banka şubesi yahut ATM kanalıyla yapılamaz. Doçentlik başvuru ücreti ödemeleri yalnızca başvurunun yapıldığı https://dbs.yok.gov.tr/ adresinde başvuru tamamlama ekranından Banka/Kredi Kartı yoluyla yapılabilmektedir. Doçentlik başvurusunun tamamlanması aşamasında adaylar tarafından ödeme ekranı görülecektir.

Doçentlik için dil yeterliliği şartları nelerdir?

Doçent adaylarının, doçentlik başvurusunda bulunabilmesi için Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenen merkezi yabancı dil sınavlarından en az elli beş puan almış olması gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği YÖK tarafından tanınan sınavlardan buna denk bir puan alınması da başvuruda yeterli kabul edilecektir.

Doçentlik Başvurusu Reddedilirse Tekrar Ne Zaman Başvurabilirim?

Bu soruya cevap verebilmek için adayın doçentlik başvurusunun hangi gerekçeyle reddedildiğinin bilinmesi gerekmektedir. Adayların başvuruları üç kısımda reddedilmektedir. İlk kısım etik ihlal nedeniyle doçentlik başvurusunun reddi, ikincisi asgari başvuru koşullarının sağlanmaması dolayısıyla doçentlik başvurusunun reddi ve sonuncusu da eser inceleme aşamasında başarısız bulunması dolayısıyla adayın doçentlik başvurusunun reddi halidir.

  1. Etik ihlal kararı nedeniyle doçentlik başvurusu reddedilen aday, müracaat dönemi esas alınmak suretiyle en erken, müracaatını izleyen üçüncü dönem yeniden başvuruda bulunabilir. Örnek vermek gerekirse Ekim 2024 doçentlik başvuru döneminde doçentlik başvurusu yapıp doçentlik başvurusu etik ihlal gerekçesiyle reddedilen aday, en erken 2026 Mart döneminde yeniden doçentlik başvurusunda bulunabilecektir.
  2. Asgari başvuru koşullarının sağlanmadığı gerekçesiyle doçentlik başvurusu reddedilen aday ise başvuruda bulunduğu dönemden hemen sonraki dönem yeniden doçentlik başvurusunda bulunabilir. Asgari başvuru koşullarının sağlanamadığı gerekçesiyle doçentlik başvurusu reddedilen adayların beklemesine gerek yoktur. Ancak dikkat edilmesi gereken husus yeni başvuru döneminde asgari başvuru şartlarının sağlanmış olması gerekliliğidir.
  3. Eser inceleme aşamasında başarısız bulunması dolayısıyla doçentlik başvurusu reddedilen adaylar ise müracaat dönemi esas alınmak suretiyle en erken, müracaatını izleyen üçüncü dönem yeniden başvuruda bulunabilir. Örnek vermek gerekirse Ekim 2024 doçentlik başvuru döneminde doçentlik başvurusu yapıp doçentlik başvurusu eser inceleme aşamasında başarısız bulunduğu gerekçesiyle reddedilen aday, en erken 2026 Mart döneminde yeniden doçentlik başvurusunda bulunabilecektir.

Doçentlik Başvurusu Kaç Kez Yapılabilir?

Doçentlik başvurusu yapmada herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Adaylar istedikleri kadar başvuruda bulunabilirler.

Doçentlik Başvurusunda Jüri İncelemesi Nasıl Yapılır?

Doçentlik başvurusunun tamamlanmasının ardından Doçentlik Komisyonu tarafından her aday için adayın bilim alanı dikkate alınarak 5 asıl 2 yedek üye olmak üzere jüri seçimi yapılır. Adayın bilim alanında yeterli jüri üyesi yoksa 3 asıl 2 yedek jüri üyesi belirlenecektir. Doçentlik jürilerinde görev alabilecek profesör ünvanlı jüriler Yükseköğretim Kurulu Personel Veri Tabanındaki bilgiler baz alınarak seçilir.

Jüri üyelerinin seçilmesinin ardından adayın bilgileri elektronik ortamda jürilerin bilgisine sunulur. Akabinde jüriler tarafından adayın başvurusu öncelikle Bilimsel araştırma ve yayın etiğine uygunluk açısından değerlendirilir. Bu aşamada etiğe aykırılık bulunmayan başvurular ikinci aşama olan asgari başvuru şartlarının sağlanıp sağlanmadığı yönünden değerlendirilecektir. Asgari başvuru şartlarının sağlandığı tespit edilen adayların başvurusu hakkında nihai olarak Başarılı/Başarısız raporu düzenlenmesi için jüri üyesine ek süre verilir. Bu süre içerisinde jüri üyeleri tarafından adayın doçentlik başvurusu hakkında başarılı/Başarısız raporu düzenlenecektir. Bu raporun hazırlanması için jürilere bir aylık süre verilmektedir. Bu süre içerisinde jürilerin adayın doçentlik başvurusu hakkındaki değerlendirme raporunu hazırlaması gerekmektedir. Gerekli hallerde bir aya kadar ek süre verilebilir.

Jüri raporlarının tamamlanmasının ardından raporlar doçent adayının erişimine açılacaktır. Raporların adayın erişimine açılmasının ardından beşinci gün adaya tebliğ edilmiş sayılır.

Doçent adayının doçentlik başvurusunun başarılı bulunması için jüriler arasında oyçokluğu aranmaktadır. Beş üyeden oluşan jürilerde üç üyenin adayı başarılı bulması, üç üyeden oluşan jürilerde iki jürinin adayı başarılı bulması durumunda aday başarılı sayılacak ve doçentlik ünvanını alacaktır.

Doçentlik Başvurusunda En Çok Puan Getiren Çalışmalar Nelerdir?

Bu sorunun cevabı için de yine doçentlik başvuru kılavuzunun incelenmesi gerekmektedir. Temel alan doçentlik başvuru şartlarının içeriklerine bakıldığında SCIE, SSCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makalelerin puan getirisi yüksektir. AHCI ve ESCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makaleler de diğerine göre düşük olsa da yüksek puana sahip çalışmalar arasında yer alacaktır.

Bu noktada genel bir değerlendirme yapmak gerekirse uluslararası çalışmaların ulusal çalışmalardan daha yüksek puan getirisine sahip olduğu söylenebilecektir. Bunun dışında daha spesifik cevap verebilmek için başvuru şartlarının incelenmesi gerekmektedir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

Uluslararası Makaleler Doçentlik Başvurusunda Puan Getirir Mi?

Evet getirir. Hatta doçentlik başvurularında en çok puan getirecek olan çalışmalardan birisi de uluslararası makalelerdir. Makalelerin SCIE, SSCI, AHCI ve ESCI vb.indekslerde taranan dergilerde yayımlanmış olması kazanılacak puanı daha da arttıracaktır.

Doçentlik Başvurusunda Eserlerin Birden Fazla Yerde Puanlanması Mümkün Mü?

Hayır mümkün değildir. Eserler yalnızca bir yerde puanlanabilir. Aksi durumda adayların yanlış veya yanıltıcı beyan etik ihlaliyle karşılaşmaları muhtemel olacaktır.

Doçentlik Başvurusunda Hangi Ödüller Puan Sağlar?

Bu sorunun cevabı da temel alan başvuru şartlarına göre değişiklik gösterse de genel bir cevap verilebilir.

YÖK tarafından verilen doktora tezi ve başarı ödülleri, TÜBİTAK tarafından verilen Bilim ödülü ve teşvik ödülleri (UBYT ödülleri hariç) ve TÜBA GEBİP ve TÜBA TESEP ödülleri doçentlik başvurusunda bulunan adaylara puan getirecektir.

Doçentlik Başvurusunda SCI Veya SSCI Dergilerde Yayımlanan Makaleler Nasıl Puanlanır?

Makale puanlaması teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Bu nedenle makale içeriğimizde puanlama işlemine ilişkin net bir tarif yapamamaktayız. Puanlamada yapılacak hatalar başvurunun iptaline sebep olabilecektir. Bu nedenle Doçentlik Başvuru Danışmanlığı makalemizin okunmasında fayda bulunmaktadır. Detaylı bilgi almak için büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

Başvuru Sonrası Süreci Nasıl Takip Edebilirim?

Başvuru ve sonrasındaki süreçler Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden takip edilmektedir. Başvurusunu yapan adaylar başvuruları hakkında verilen kararları sistem üzerinden öğrenebilirler. Olumsuz kararlarda tebliğ tarihlerine dikkat etmek gerekmektedir. Bu noktada detaylı bilgi almak için Doçentlik İtiraz Dilekçesi Örneği isimli makalemizin okunmasında fayda bulunmaktadır.

Doçentlik Puanı Nasıl Hesaplanır?

Doçentlik puanı ÜAK’ın resmi sitesinde yer alan doçentlik başvuru şartlarının ilgili kısımlarına bakılması suretiyle hesaplanabilir. Ancak hesaplama işlemi teknik bilgi ve uzmanlık gerektirdiğinden dolayı hesaplamada hata yapılmamasına dikkat edilmelidir. Doçentlik puanını hesaplamak isteyen adaylar büromuzla iletişime geçebilirler. Doçentlik davalarında uzman hukukçularımızla gereken teknik destek adaylara sunulmaktadır.